Verstopte toiletten  door papieren handdoekjes

Geplaatst op 11-09-2024 door Expert Handhygiëne

Het is zo verleidelijk; papieren handdoekjes na het drogen van de handen in het toilet gooien. Zeker wanneer er geen afvalbak in de buurt is, lijkt de toiletpot de beste oplossing. Niets is minder waar. Want wat veel mensen niet weten, is dat deze papieren doekjes regelmatig verstopte toiletten veroorzaken. Tijd om extra aandacht te besteden aan dit onderwerp. Een toilet dat verstopt is, blijkt namelijk één van de grootste ergernissen bij bedrijven. Hoe kan dit voorkomen worden en wat is een beter alternatief voor de papieren vouwhanddoek? 

Toilet verstopt? Papieren handdoekjes kunnen het probleem zijn 

Een overmatige hoeveelheid toiletpapier, doorgespoelde tampons of babydoekjes, een verstopt toilet kan meerdere oorzaken hebben. Oorzaken waar je waarschijnlijk wel bekend mee bent. Maar wist je ook dat de papieren vouwhanddoekjes die gebruikt worden om de handen te drogen een groot probleem kunnen zijn? Op kinderdagverblijven en invalidetoiletten zijn deze onschuldig ogende doekjes zelfs een veelvoorkomende oorzaak van verstopte toiletten. De papieren handdoeken worden hier gebruikt om vuile oppervlakken te reinigen of als alternatief voor toiletpapier. Vervolgens worden ze door het toilet gespoeld. Lees meer over hygiëne kinderopvang

Maar is een papieren handdoekje niet hetzelfde als toiletpapier?  

Zeker niet! Papieren handdoeken zijn ontworpen om water te absorberen, zonder te scheuren of uit elkaar te vallen. Toiletpapier is juist gemaakt om verstoppingen tegen te gaan, omdat ze oplossen als ze in aanraking komen met water. Handoekjes zijn dus dikker dan toiletpapier, waardoor pompen en filters in het riool moeite hebben met de verwerking ervan. Wil je een verstopt toilet in jouw bedrijf voorkomen? Gooi papieren handdoeken dan niet in het toilet, maar in de afvalbak. Of, nog beter, maak gebruik van een veilig en duurzaam alternatief en beperk het gebruik van een papier dispenser tot in de bedrijfskantine of de werkplaats. 

Het beste alternatief; katoenen handdoekrollen  

Natuurlijk wil je je medewerkers of gasten voldoende droogfaciliteiten bieden. Handhygiëne is cruciaal voor een goede bedrijfshygiëne en het drogen van handen is hierbij net zo belangrijk als het wassen met water en zeep. Natte handen trekken bacteriën aan en kunnen deze snel verspreiden.  

Het beste alternatief voor een papier dispenser is een handdoekautomaat met een katoenen handdoek. Deze automaat bevat een lange rol katoen. Dankzij twee spoelen wordt de rol, bij gebruik van de automaat, van de ene spoel overgebracht naar de andere. Is het einde van de rol bereikt? Dan wordt de gehele rol vervangen. Op deze manier kan een schone handdoek eenmalig gebruikt worden, zonder dat deze weggegooid hoeft te worden. En dat levert, behalve een goed werkend toilet, een groot voordeel op: een kleinere ecologische voetafdruk. De berg afval die je als bedrijf produceert, wordt namelijk aanzienlijk verkleind.      

Duurzaam én hygiënisch dankzij het beste wasproces  

Een verstopt toilet door papieren handdoekjes is dus verleden tijd met een katoenen handdoekrol. Maar we horen je denken; is een katoenen handdoek net zo hygiënisch als een papieren doekje? Ons antwoord: absoluut! Katoen is in staat om het vocht van de handen goed op te nemen en de wrijving van het katoen doodt de meeste bacteriën. Handen worden dus sneller en beter droog. Het wasproces van de katoenen handdoek speelt hierbij een belangrijke rol. Bij Lavans hoef jij de daar geen zorgen over te maken. Wij leveren diverse handdoekautomaten en zorgen met onze bijbehorende service voor een totaaloplossing. Huur je bij ons een automaat met katoenen handdoekrollen, dan zorgen wij voor een uitgekiend wasproces. We komen met vaste regelmaat langs om gebruikte rollen om te wisselen voor schone exemplaren. Het gebruikte katoen wordt in onze eigen wasserij gewassen, waar factoren als temperatuur en chemie perfect op elkaar afgestemd zijn. Hygiënisch handendrogen was nog nooit zo gemakkelijk.  

Maak medewerkers bewust van het gevaar van papieren handdoeken    

Katoenen handdoekrollen zijn in opkomst. Dat zien we ook bij Lavans. Steeds meer bedrijven en instellingen zijn zich bewust van hun ecologische voetafdruk. Zijn katoenen handdoekrollen in jouw organisatie geen optie, bijvoorbeeld omdat de hygiënerichtlijn in de sector het gebruik van een handdoekautomaat met papier verplicht stelt? Bied dan voldoende alternatieven voor de toiletpot. Plaats bijvoorbeeld papierbakken direct onder de dispenser. Zo maak je het jouw medewerkers en gasten zo gemakkelijk mogelijk. En – net zo belangrijk – zorg voor een toiletpapier dispenser met voldoende capaciteit, zodat toiletgebruikers niet naar de papieren vouwdoekjes hoeven te grijpen. Voor zowel papierbakken als toiletpapier dispensers kun je bij Lavans terecht.  

Tip: is het toilet in jouw bedrijf vaak verstopt als gevolg van doorgespoelde tampons of maandverband? Met hygiëneboxen in het damestoilet zorg je ervoor dat toiletgebruikers hun menstruatieproducten hygiënisch en discreet kunnen weggooien. 

Lavans; voor een complete sanitaire hygiëne, zonder zorgen  

Ben je op zoek naar een totaaloplossing op het gebied van sanitair hygiëne? Naast handdoekautomaten en toiletrolhouders bieden wij meer sanitaire voorzieningen, waarmee je jouw toiletruimtes en kleedkamers praktisch en comfortabel kunt inrichten.  

Dankzij de sanitaire dienstverlening van Lavans zijn deze voorzieningen bovendien altijd tiptop in orde, zonder dat jij je daar zorgen over hoeft te maken. We leveren, monteren, reinigen en onderhouden én zorgen voor voldoende voorraad van verbruiksartikelen. En dat alles voor een vaste prijs.  

Vragen? Neem gerust contact op!  

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen over het gebruik van papier dispensers of katoenen handdoekrollen of ben je benieuwd wat Lavans kan betekenen voor jouw sanitair hygiëne? Neem gerust contact op. We staan je graag te woord.  

Meer weten over de handdoekautomaten van Lavans?