Bedrijfshygiëne op de werkvloer:  5 tips

Geplaatst op 11-09-2024 door Expert | Schone vloeren en werkomgeving

Of het nu gaat om de medische sector, de levensmiddelenindustrie of de transportbranche, om kantoren, laboratoria of werkplaatsen; bedrijfshygiëne speelt in elk bedrijf een belangrijke rol. Om gezondheidsrisico’s op de werkvloer te voorkomen, moeten de gangbare hygiënevoorschriften in elke organisatie worden opgevolgd. In dit artikel leggen we uit wat er onder bedrijfshygiëne valt, gaan we dieper in op het belang ervan én geven we een aantal tips waarmee je de hygiëne op jouw werkvloer optimaal kunt organiseren.

Wat valt er onder bedrijfshygiëne? 

Het begrip ‘bedrijfshygiëne’ heeft een brede betekenis. Het omvat alle wettelijke en vrijwillige hygiënemaatregelen die een bedrijf neemt om gezondheidsrisico’s te voorkomen en de kwaliteit van producten en processen te bewaken. Welke hygiënevoorschriften gelden, hangt af van de sector waarin het bedrijf opereert. Zo zullen er in een bedrijf waar steriel moet worden gewerkt strengere maatregelen zijn dan in kantoren of werkplaatsen.  

Bedrijfshygiëne voorbeelden:  

  • Bedrijfsruimtes die dagelijks worden schoongemaakt. 
  • Textiel dat in aanraking komt met levensmiddelen, wordt dagelijks gewassen.  
  • Afvalbakken worden dagelijks of met grote regelmaat geleegd.  

Waarom is bedrijfshygiëne belangrijk?  

Virussen, micro-organismen, kruisbesmetting of ongedierte kunnen een werk- of productieproces ernstig verstoren. Daarnaast kunnen ze de gezondheid van medewerkers in gevaar brengen. Het laatste wat een organisatie wil, is dat medewerkers ziek worden of dat verwerkte of geproduceerde producten niet aan de kwaliteits- en hygiëne-eisen voldoen. Gebeurt dit toch, dan kunnen de hygiënevoorschriften die het bedrijf hanteert gecontroleerd worden, met alle eventuele gevolgen van dien; boetes, een beschadigd imago of gedemotiveerd personeel. Een goede bedrijfshygiëne voorkomt de verspreiding van ziektekiemen en voorkomt problemen. Hygiënisch werken verdient dus alle aandacht!  

De volgende 5 tips helpen je hierbij:  

Tip 1. Maak van persoonlijke hygiëne een prioriteit  

Bedrijfshygiëne gaat niet alleen over maatregelen voor de reiniging en organisatie van bedrijfsruimtes en machines, maar ook over maatregelen voor persoonlijke hygiëne. Medewerkers zijn namelijk de grootste bron van micro-organismen. Micro-organismen bevinden zich op de huid, op kleding en in de ontlasting. Je kunt je vast wel voorstellen hoe snel deze overgedragen kunnen worden in een werkomgeving met meerdere mensen. Zaak dus, om van persoonlijke hygiëne een prioriteit te maken. Zorg daarom voor:  

Voldoende mogelijkheden om handen te wassen en te drogen:  
Ziekteverwekkers verspreiden zich vaak via de handen. Medewerkers moeten daarom regelmatig hun handen kunnen wassen met stromend water en zeep uit een zeepdispenser. Plaats dus voldoende wasbakken. Ook het drogen van handen is belangrijk voor een goede handhygiëne. Natte handen trekken namelijk bacteriën aan en kunnen deze alsnog verspreiden (tot wel duizend keer meer dan droge handen!). Een handdoekautomaat, direct naast de wasbak, helpt om ‘ongenode gasten’ op je handen te voorkomen.  

Extra tip: maak gebruik van een handdoekautomaat met katoenen handdoekrol. Hiermee kunnen medewerkers hun handen niet alleen hygiënisch, maar ook duurzaam drogen.  

Schone werkkleding: 
Ook smetvrije kleding is essentieel voor een goede persoonlijke hygiëne. Privékleding en werkkleding houd je dus het beste gescheiden. In sommige branches en bij sommige werkzaamheden is bedrijfskleding noodzakelijk om medewerkers en processen te beschermen. Denk aan foodkleding, automotive kleding, cleanroomkleding of veiligheidskleding. Deze kleding dient op de juiste manier onderhouden te worden om de beschermende werking te behouden. Zorg daarom voor het juiste wasproces en laat de kleding regelmatig controleren.   

Tip 2. Sanitaire voorzieningen dragen bij aan een optimale bedrijfshygiëne 

Sanitaire voorzieningen een bijzaak? Niet als je de hygiëne op jouw werkvloer op niveau wilt houden! Sanitair hygiëne is een investering in de gezondheid van medewerkers en de tevredenheid van klanten en bezoekers. Niet voor niets staan er in het Arbobesluit richtlijnen voor toiletten, wasbakken, douches en kleedkamers. Kleedkamers zijn bijvoorbeeld belangrijk in de overgang van privé naar werk en het voorkomen van kruisbesmetting tussen privé- en werkkleding.   

Wanneer sanitaire ruimtes niet schoon, praktisch of comfortabel zijn, kunnen deze binnen een mum van tijd veranderen in een broeinest van bacteriën. Een schone, praktische en comfortabele sanitaire ruimte is vrij van afval, viezigheid en onaangename geuren. Naast een dagelijkse schoonmaakbeurt en een regelmatige desinfectiebeurt hebben deze ruimtes dan ook voldoende afvalopbergmogelijkheden, toiletpapier dispensers en luchtverfrissers nodig.  

Tip 3. Schoonmaakproducten die geschikt zijn voor jouw vakgebied   

Het onderhoud van bedrijfsruimtes vormt de basis van een goede bedrijfshygiëne. Afhankelijk van de sector moeten oppervlakken, machines en onderdelen dagelijks grondig worden gereinigd. Je kunt ervoor kiezen om een professioneel schoonmaakbedrijf in te huren, of om een specialist instructies te laten geven aan iedereen die schoonmaakt. Gebruik hoe dan ook effectieve schoonmaakproducten die geschikt zijn voor de werkplek en voldoen aan de richtlijnen die gelden voor jouw branche. Denk aan poetsdoeken die speciaal ontwikkeld zijn voor de verpakkings- of grafische industrie of aan pluisvrije poetsdoeken.    

Tip 4. Hygiëne aan je voeten   

Een hygiënische werkplek ligt aan je voeten. Letterlijk! Schone, veilige vloeren kunnen namelijk het verschil maken tussen een goede bedrijfshygiëne en bedrijfshygiëne die te wensen over laat. Een hygiënische vloer is een vloer die vrij is van naden, scheuren en vlekken. Elke naad of scheur kan per slot van rekening leiden tot vuil- en bacterievorming. Vocht van buitenaf, oliën en zuren van machines, voedselresten… waar gewerkt wordt, hebben vloeren heel wat te lijden. Het loont daarom om te investeren in slijtvaste, duurzame vloeren. Is jouw bedrijf voorzien van de juiste vloeren, eventueel volgens de geldende richtlijnen? Bescherm ze dan met droogloopmatten, schoonloopmatten of absorptiematten. Hoogwaardige matten houden vocht en vuil op afstand. Kies daarnaast voor sterke, efficiënte wissers om de vloeren te onderhouden.  

Tip 5. Werk met een partij met verstand van zaken  

We begrijpen dat bedrijfshygiëne een complex proces is. Het kan een hele klus zijn om de juiste procedures te volgen, bewustwording onder het personeel te creëren en het bedrijf van de benodigde hulpmiddelen te voorzien. Toch is bedrijfshygiëne van cruciaal belang. Het scheelt een hoop kopzorgen als je samenwerkt met een partij met verstand van zaken. Een partij die op de hoogte is van de actuele wet- en regelgeving rondom bedrijfshygiëne, je kan adviseren in de te nemen stappen en je daarin kan ontzorgen. Want de aanschaf van de juiste middelen is één, het onderhoud en de service is een ander verhaal en minstens zo belangrijk voor een zorgeloze en hygiënische bedrijfsvoering.   

Lavans is specialist op het gebied van bedrijfshygiëne en verhuurt diverse hoogwaardige voorzieningen voor een optimale bedrijfshygiëne. Lees hier meer over onze dienstverlening.  

Vragen over bedrijfshygiëne?  

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen over bedrijfshygiëne? Neem gerust contact met ons op of lees de andere informatieve artikelen op onze blogpagina.